Sikhula Sonke och Systembolaget

2009/05/08 • Sydafrika • Views: 677

Fick just veta att svenska Systembolaget och dess motsvarighet i Norge och Finland är i Sydafrika på fältstudie inför ett kommande arbete med en ”code of conduct” för importörer.
Sikuhla Sonke, en fackförening för vin- och fruktfarmsarbetare, tog i morse med representanterna på besök på några farmer där de fick träffa farmarbetare och se de dåliga förhållanden de arbetar och lever under.
Förhoppningen är att när väl arbetet med ”code of conduct” är klart ska det innebära att importörerna måste ha en dialog med farmägarna om arbetarnas villkor.
Sikhula Sonke är en av Afrikagruppernas samarbetsorganisationer.
Visste du att Sverige är en av de största importörerna av sydafrikanskt vin i Europa.

Nu åter till möten, möten, möten. Vi ses den 18 maj.

Tags:

3 Responses to Sikhula Sonke och Systembolaget

 1. Emil Boss skriver:

  Hej!
  Vad kul att läsa att mötet blev av. Vår fackklubb på Systembolaget, DFSA (SAC syndikalisternas), förmedlade kontakten mellan Systembolaget och Sikhula Sonke. CGT och ZAC-F i Sydafrika hjälpte till att argumentera för Systembolaget att det var viktigt att de träffade arbetarna direkt och inte bara producenterna. Vet du något mer om hur det gick? Jag har inte fått ngn bekräftelse från Sikhula Sonke ännu.

  MVH
  Emil Boss
  DFSA

 2. Emil Boss skriver:

  vad jag vet är Sverige näst efter Storbritannien det land i världen som importerar mest sydafrikanska viner, 26 millioner liter.

 3. Mari Dahl skriver:

  Hej Emil! Det verkar som om mötet gick bra. Åtminstone är Sikhula Sonke nöjda. Nu hoppas vi bara på att Systembolaget ska ta deras åsikter i beaktande. Va bra att ni fixade mötet! Bra jobbat!!!

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>