Sex är inga konstigheter

2011/05/12 • Afrikapolitik i EU, Demokrati, Hälsa, Hiv och SRHR, Jämställdhet, Sydafrika, Zimbabwe • Views: 1415

Homofobi finns i alla länder, i Europa såväl som i Afrika. Här hemma i Sverige har vi turen att våldet och hatbrotten mot hbt-personer inte är lika utbrett och vanligt förekommande som i många afrikanska länder. Homosexuella, bisexuella och transpersoner ska naturligtvis ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som alla andra. Hbt-personer är dubbelt sårbara i de länder där homosexualitet är kriminaliserat och stigmatiseringen ibland tar sig våldsamma uttryck. Sexualitet kan vara en fråga om liv och död. I 38 av Afrikas länder är det kriminellt med samkönade sexuella handlingar. I Zimbabwe, liksom i många andra länder, är utpressning och hot om ”avslöjanden” gentemot familj, vänner och polis vanligt förekommande. Om detta kan man läsa i rapporten Nowhere to turn från International gay and discount viagra online lesbian human rights commission. I Sydafrika begås mord och omvändelsevåldtäkter mot lesbiska.  Lagstiftningen i Sydafrika är dock bra och här finns ett civilsamhälle som organiserar sig och protesterar mot övergreppen. I Uganda försöker man återigen få igenom en lag som gör homosexualitet straffbart med döden. Lagförslaget diskuteras i parlamentet imorgon.

Heteronormen dominerar samhällen i hela världen. I många länder är det svårt att tala om sexualitet och jämställdhet eftersom heteronormen och patriarkala strukturer då ifrågasätts. Rasism, homofobi och misstänksamhet bottnar ofta i okunskap och en rädsla för det okända. Att stå för vem man är och kräva sina rättigheter kan få ofattbara konsekvenser. Det är därför det är så oerhört viktigt att fortsätta ifrågasätta och försvara, informera och diskutera frågor som rör genus och sexualitet.

Det borde vara en självklarhet överallt att mänskliga rättigheter är universella och ska gälla alla oavsett sexuell läggning. Afrikagrupperna arbetar med frågor som rör sexualitet, jämställdhet och rättvisa. Där ingår självklart ett hbt-perspektiv.

Med våra partnerorganisationer arbetar vi med frågor kring sexuella rättigheter, jämställdhet och sexualitet. Vi har i dagsläget ingen specifik hbt-organisation som samarbetspartner. Däremot samarbetar vi med organisationer där dessa frågor ingår i verksamheten. AMODEFA i Moçambique och NAPPA i Namibia är exempel på organisationer som arbetar med alla frågor som kan kopplas till sexualitet. En för oss alldeles ny samarbetspartner i Namibia, Positive Vibes, arbetar också särskilt med hbt-frågor. Vi skulle dock kunna bli ännu tydligare i vårt arbete med dessa frågor.

Det är oerhört viktigt att alla tar kampen för icke-diskriminering av homosexuella. I Sverige har vi kommit en bit på väg och för de flesta politiska partier är allas lika rättigheter en självklarhet. Kränkningar av mänskliga rättigheter borde leda till kraftfulla internationella protester. Det är därför viktigt att svenska politiker agerar internationellt, inte minst mot bakgrund av det som är på gång i Uganda. Vi välkomnar initiativet från medlemmar i Europaparlamentet som igår skrev ett formellt protestbrev till det ugandiska parlamentet. Brevet är underskrivet av bland andra Sveriges EU-parlamentariker Cecilia Wikström (fp).

Nästa vecka, den 17 maj, är det internationella dagen mot homofobi och transfobi. Det är synd att en sådan dag behövs.

Tags: , , , , ,

2 Responses to Sex är inga konstigheter

  1. Sofia skriver:

    Bra och viktig diskussion om heteronormativitet, homofobi och kampen i södra Afrika för allas inkludering. Men att ”Här hemma i Sverige har vi turen att våldet och hatbrotten mot hbt-personer inte är lika utbrett och vanligt förekommande som i många afrikanska länder” – det känns lite som att förringa ett problem som även finns i Sverige, visst har vi kommit långt, men det är långt ifrån där. Så länge som personer fortfarande trakasseras, misshandlas, dödas eller bara inte accepteras på grund av könsuttryck, sexuell läggning eller vad det än må vara så tänker jag inte se det som att jag har turen att bo i Sverige. Och jag förstår att du säkert inte menar det på något annat sätt än att våldet i vissa andra länder kan ses som värre då det till och med finns länder där det av staten straffas med döden om du lever på ett visst sätt och det finns inget juridisk skydd för människor. Men att i vardagen leva som HBTQ-person i Sverige innebär inte på något sätt att jag kan gå runt och känna mig trygg eller accepterad. Och att jämföra detta med att bo i Zimbabwe eller något annat land där jag skulle anses vara vara kriminell tänker jag inte göra, för det går inte. Men jag går inte runt här och ser mig som lyckligt lottad när jag själv och mina vänner fortfarande slås ner, spottas på, trakasseras eller osynliggörs. Det finns även en kamp i Sverige fortfarande (ett land där vi till exempel fortfarande tvångssteriliserar människor som vill byta juridisk kön)- och jag känner stark solidaritet med människor i andra delar av världen som fortfarande har en lång väg att gå – gällande lagstiftning och många andra delar där vi i Sverige har kommit långt absolut. Men skriv inte upp Sverige som ett mönsterland. För där är vi inte än. I övrigt känner mig otroligt glad över att du tar upp det här ämnet och lyfter fram det och jag hoppas att afrikagrupperna i stort kommer anta ett mer intersektionellt perspektiv framöver och då även lyfta fram HBTQ-frågor mer, både hemma i Sverige och i samarbetsländerna. Tack!

  2. Anna Gren skriver:

    Sofia, stort tack för din kommentar och dina viktiga synpunkter. Du har helt rätt i att Sverige är långt ifrån att vara ett jämställt land där alla accepteras och kan vara trygga. Jag håller helt med dig. Det är viktigt att poängtera att vi måste fortsätta kämpa för hbtq-personers rättigheter – både i Sverige och i resten av världen. Det räcker som bekant inte med välformulerade konstitutioner och lagstiftning. Så länge verkligheten ser ut som den gör och så länge människor kränks och trakasseras måste vi tillsammans arbeta för allas rätt till trygghet och tillgång till sina rättigheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>