Samarbete på gång

2011/06/05 • Afrikapolitik i EU, Ekonomi, Försörjning, Handel, Sydafrika • Views: 797

saramafalda 300x203 Samarbete på gång

Sarah Claasen, Sikhula Sonke och Mafalda Galdame, ANAMURI

En delegation från sydafrikanska lantarbetarfacket Sikhula Sonke är i Chile för att nätverka med andra lantarbetarorganisationer inför ett möte med de nordiska vinmonopolen. Kampanjen Rättvis vinhandel 2011 och Afrikagrupperna är med. Igår hade vi ett första möte i chilenska organisationen ANAMURIs lokaler. Vi skulle mest fika och säga hej men det blev ett arbetsmöte på fyra timmar med utbyte av information kring situationen i Chile jämfört med Sydafrika, hur företagsetiska riktlinjer fungerar och om påverkan av dem är rätt väg att gå eller ej.
- Hur kan vi arbeta med koder när inte ens landets lagar kan skydda arbetarna, undrade en medlem i ANAMURI. Vad vi behöver är mer solidaritet mellan arbetare.
- Koder är en av flera vägar att gå, tyckte Dawid Afrika från Sikhula Sonke. Nu har vi en möjlighet att påverka, det innebär inte att vi struntar i att organisera arbetare.

På tisdag eftermiddag möter facken de nordiska alkoholmonopolen. Inför det har vi inom kampanjen skrivit en debattartikel med lite tips till Systembolaget. Den publicerades idag i G-P.

En av de saker mötet var överens om var att arbetarorganisationer behöver samarbeta mer. Och det är precis vad vi planerar att göra imorgon, i övermorgon, på onsdag och så vidare.

Tags: , , , , , , ,

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>